Voeding

Voeding vormt de brandstof voor ons lichaam. Voeding levert de energie om alle lichaamsprocessen goed te laten verlopen. Deze energie ontstaat door de verbranding van koolhydraten, eiwitten en vetten. Daarnaast heeft het lichaam vitaminen, mineralen, spoorelementen, water, zuurstof en beweging nodig om hierbij te helpen.

Om alle voedingsstoffen binnen te krijgen is het van belang om zo natuurlijk en gevarieerd mogelijk te eten.

Voeding is dus de basis van ons bestaan en van onze gezondheid. Met goede voeding is veel gezondheidswinst te behalen en zijn veel problemen te voorkomen. Dat werd in 460 voor Christus al gezegd door de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates:     "Uw voeding is uw geneesmiddel, uw geneesmiddel is uw voeding". Jammer dat er nog steeds te weinig gebruik wordt gemaakt van de belangrijke bijdrage die goede voeding levert aan een gezond leven.

Ook dat was rond het jaar 1200 al bekend. Een uitspraak van arts Maimonides was: "Geen enkele ziekte die door een dieet kan worden genezen, dient met andere middelen te worden behandeld". Met andere woorden: pas eerst je eetpatroon aan. Als dat niet voldoende helpt gaan we over op medicijnen.

Om te besluiten met een mooi Chinees gezegde: "De beste dokter staat in de keuken".